Libertate de exprimare ca la Bucureşti


Se pare că la Bucureşti, libertatea de exprimare e mai prost înţeleasă decât la Chişinău. Cel puţin asta am dedus după ce am citit un articol (şi nu primul) în care nişte manifestanţi relatează cum au fost ridicaţi de jandarmi pe sus doar pentru că au îndrăznit să protesteze paşnic în faţa TVR, în cadrul Campaniei Salvaţi Roşia Montană.

Din câte îmi amintesc, la Chişinău se întâmpla aşa pe timpul guvernării lui Voronin şi a PCRM. Dar după ce bolşevicii au plecat în opoziţia binemeritată, nu mai sunt probleme cu libertatea de întrunire sau exprimare, mai ales în cazuri din astea de rezonanţă, în care presa e prezentă.

Deci, basarabenii ar putea să se mândrească că sunt măcar în planul libertăţii de exprimare mai evoluaţi decât românii de peste Prut, care mai fac parte şi din UE! Rămân în continuare la ideea că românii îşi fac iluzia că locuiesc într-o ţară democratică doar pentru că nu ies la proteste ce ar deranja organele de forţă, puterea, unele companii influente etc. Dreptul de a pupa moaştelele sau a protesta împotriva unui anumit gen de buletine din cauza numărului satanic înscris pe ele ar putea să ne inducă iluzia că o ţară e democratică, că oamenii au dreptul să iasă în stradă când vor ei, să-şi manifeste satisfacţia ori nemulţumirea.

Păcat totuşi că România pare să fie condusă de aceeaşi securişti reprofilaţi, că nu au adoptat, ca şi cehii, de exemplu, Legea lustraţiei. Poate că aşa am fi avut şi noi un model de democraţie autentică la câţiva paşi…

Un gând despre “Libertate de exprimare ca la Bucureşti

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s